Goed licht is:
Het juiste licht
op de juiste plek
voor het juiste doel
op het juiste momentWelzijnslicht


Welzijnslicht aan tafel

U goed voelen, smakelijk eten, er goed uitzien, uw gezondheid etc. hebben alles met het licht te maken aan uw tafel. Daarom staat bij het ontwerpen van een lichtarmatuur boven de woonkamertafel het licht centraal voor Edy ten Berge. Het moet vooral licht zijn, waar u zich bij thuis voelt en dat u naar eigen behoefte kunt aanpassen aan de vele verschillende situaties en momenten van de dag. Eten is wel het belangrijkste gebeuren aan de woonkamertafel. En dat vraagt op de eerste plaats om excellente kleurweergave. Kleine kleurverschillen maken het verschil tussen smakelijk en onsmakelijk uitziend eten en gezond en ongezond uitziende tafelgenoten. Daarom doet Edy ten Berge hier ook geen enkele concessie. Leds zijn te koop in veel verschillende kwaliteiten en prijzen, maar vooral de lichtkwaliteit bepaalt de prijs.

Het is niet alleen de kleurweergave (CRI-waarde), die bepalen of u goed licht heeft. Van nog groter belang , is de juiste combinatie van lichtkleur (kleurtemperatuur) en verlichtingssterkte. Zo vraagt een ontbijt juist een hoog lichtniveau met koelwit licht terwijl het diner juist warmwit met een laag niveau vraagt. Iedere activiteit aan tafel vraagt haar eigen licht, dat u met de lampen van Edy ten Berge naar uw hand kunt zetten. Het licht in de lampen is op grond van wetenschappelijke gegevens en experimenteel onderzoek zodanig uitgebalanceerd, dat u het licht bij elke lichtsterkte als aangenaam en natuurlijk ervaart.

 

Natuurlijk licht

Bij de ontwikkeling van TL-verlichting in de jaren 40 van de vorige eeuw heeft Professor Kruithof bij het destijds vermaarde Philips Natlab een groot onderzoek uitgevoerd naar hoe wij de combinatie lichtniveau kleurtemperatuur ervaren. Hieruit is de zogenaamde Kruithofcurve samengesteld, die aangeeft in welk gebied wij het licht als aangenaam en natuurlijk ervaren. Deze curve wordt nog dagelijks gebruikt door lichtexperts over de hele wereld.

Verticaal is het aantal lux weergegeven, dat is de lichtsterkte, dus de hoeveelheid licht die een lamp op de tafel geeft. Horizontaal wordt het aantal Kelvin weergegeven: dat is de kleur van het licht. Licht in de rode en blauwe zone ervaren we als onnatuurlijk en onaangenaam. Precies ertussenin ligt de lichtzone die wij als natuurlijk ervaren. De welzijnszone!

In de loop van de dag verschuift onze lichtbehoefte. Dat heeft te maken met ons 24-uurs bioritme, waar vrijwel alle organismen op aarde op zijn ingesteld. ’s Morgens moet ons lichaam geactiveerd worden. We hebben dan behoefte aan koel en sterk licht. In de avond moeten we relaxen, dan heeft ons lichaam behoefte aan warmwit enigszins gedimd licht.

 

Natuurlijk dimmen

Het licht van gloeilampen en halogeenlampen wordt bij het dimmen tegelijk warmer en minder zodat het licht in de natuurlijke zone blijft.

Bij het dimmen van led en spaarlampen verandert het lichtniveau wel maar de kleur blijft gelijk. Het licht komt dan in de onnatuurlijke koele zone. Het licht doet daardoor

bij het dimmen juist koeler aan (Purkinje effect) waardoor een naargeestige sfeer ontstaat, het eten op ons bord verandert in iets onsmakelijks en uw disgenoten gaan er ongezond uitzien.

Edy ten Berge heeft het licht in zijn nieuwste ontwerp IRIS-TWILIGHT zodanig uitgebalanceerd, dat het dimverloop, die van IRIS-COMFORT met halogeenlicht benadert. Zie metingen bij www.olino.org

 

Iris-Twilight en Iris-Comfort gedimd
Iris-Twilight en Iris-Comfort gedimd
  Standaard led gedimd
Standaard led gedimd

Iris-Twilight en Trilight

De Iris Twilight voorziet evenals de halogeenversie Iris-comfort in de volledige lichtbehoefte ’s avonds in de woonkamer. Wij hebben daar natuurlijk dimbaar licht nodig beneden 2700 Kelvin.

De Iris Trilight is de Twilight uitgebreid met extra koel activerend licht. En dat hebben we nodig op de dag . Te beginnen ’s morgens bij het ontbijt en daarna bij

het werken en studeren en veel andere activiteiten. Behalve, dat dit licht activeert, houdt het bij gebruik in de ochtend onze bioklok op tijd. Vooral ouderen en mensen die gevoelig zijn voor winterblues hebben hier veel baat bij. Uitgebreide en onafhankelijke informatie hierover vindt u op de website van de Stichting Onderzoek Licht en gezondheid.

 

Lichttherapie

De Trilight kan in de ochtend als therapielamp gebruikt worden. Koelwitte leds kunnen tegenwoordig door het hoge blauwgehalte uitstekend dienst doen als therapielicht. En bij veel lagere licht niveau’s, dan er tot nu toe werd gebruikt bij lichttherapie. Zoals recent onderzoek aan de universiteit van Groningen heeft uitgewezen.

Lichttherapie is ontstaan uit trial and error. Door heel veel licht aan te bieden zag men resultaat. Vandaar de grote lichtbakken met veel TL-buizen. We weten sinds de ontdekking van de derde lichtsensor in ons oog (in 2002) veel beter, wat voor licht hier nodig is. In het najaar als u de blues voelt opkomen gedurende 14 dagen iedere ochtend een half uur bij het volle licht van de Trilight. Kan heel goed helpen. Zo niet raadpleeg uw arts.

 

Tijdloze vormgeving

Bij designlampen gaat het over allerlei uitstraling, maar zelden over licht. De designlampen van Edy ten Berge hebben een bescheiden en eenvoudige vormgeving. Hij noemt zijn ontwerpen wel eens gekscherend stijlloos. Hij bedoelt hiermee, dat ze bij vrijwel iedere interieurstijl passen. Het minimalistische ontwerp maakt kamers ruimtelijker en geven geen horizonvervuiling. Als u staat kijkt u er overheen en als u zit kijkt u er onderdoor.

Levensduur

Menig detaillist die de buik vol heeft van ledarmaturen, omdat ze het na een paar jaar begeven. De klant heeft een duur armatuur gekocht en de leverancier geeft niet thuis, omdat de garantie is verstreken. Terwijl 25 jaar levensduur beloofd was. Dit komt door de onervarenheid met led. Ontwerpers zijn halogeen en gloeilamp gewend en maken ontwerpen, waarin de led een kort leven is beschoren. Led is uiterst gevoelig voor temperatuur . Een temperatuurverhoging van 10 graden Celsius halveert de levensduur. Daarom is op de eerste plaats een goed temperatuurmanagement in de ledcomponenten en in het armatuur noodzakelijk. Klein, rank, slank en bling bling staan een goede warmteafvoer van de led in de weg. En dat valt juist het meest in de smaak bij het publiek.

Gevolg: Het regent klachten en er is een groot wantrouwen ontstaan jegens ledarmaturen in de markt.

Als fysicus met jaren lange ervaring in productontwikkeling heeft Edy ten Berge fundamenteel inzicht in temperatuurmanagement en ontwerpt zodanig, dat de door de fabrikant opgegeven levensduur van 37000 uur ruimschoots wordt gehaald.

 

Licht-ervaringscentra

Het effect van het natuurlijke dimmen is alleen waar te nemen bij lage lichtniveau’s zoals in de woonkamer. Daarom worden de lampen verkocht in een aantal geselecteerde interieurzaken, die er een speciale donkere hoek voor hebben ingericht. Zodat de klant het licht zelf kan ervaren. Op de website zijn deze zaken te vinden.