Goed licht is:
Het juiste licht
op de juiste plek
voor het juiste doel
op het juiste momentWelzijnslicht


Welzijn en lichtcomfort aan de woonkamertafel

De woonkamertafel is de centrale plaats in uw woning, waar u aan leeft. Waar u aan ontbijt, luncht en dineert. U werkt, vergadert, viert feest of leest en nog veel meer. Zo’n leeftafel vraagt daarom om multifunctionele verlichting met excellente verlichtingskwaliteit.

 

Design

Bij designlampen gaat het over allerlei uitstraling, maar zelden over licht.
Eenvoud en bescheidenheid, dat is wat mijn ontwerpen vooral uitstralen en daarom zijn ze niet gedateerd en gaan ze ook niet vervelen. Ze passen  in vrijwel ieder interieur. Als u drie keer bent verhuisd en uw kamer twee keer van stijl veranderd hebt, dan passen mijn lampen nog steeds bij u en uw interieur. Ik zeg wel eens gekscherend, dat ik stijlloze lampen maak. A thing of beauty.  Dan nog zijn de lampen vooral zo dun mogelijk, waardoor de kamer ruimtelijker wordt en de horizon niet wordt vervuild door de lamp als u naar buiten kijkt. Tenslotte gaan de toegepaste led’s 25 jaar mee, dus het ontwerp moet het ook zo lang uit kunnen houden.

 

Kleurweergave

Om u thuis te voelen is kleurweergavekwaliteit een hoofdvoorwaarde. Wij hebben een excellent vermogen om kleuren waar te nemen en dat is vooral om ons eten goed te kunnen zien. Om elkaar goed te zien. Om de dessins in de kleding en bekleding te kunnen zien. Daarom gebruik ik nog steeds halogeenlampen met een excellente kleurweergave van 100% over de volledige levensduur en led met een goede kleurweergave van 90% of beter.

 

Lichtevenwicht

Als u aan tafel zit is er evenwicht nodig tussen licht, dat op uw gezicht valt en op tafel. Daarom zijn mijn lampen een combinatie van schemerlamp en zogenaamde downlighter. De lampen hebben reflectoren, die het licht op tafel werpen. Ze zijn gepositioneerd in een heldere acrylaat plaat. Door totale reflectie wordt het licht naar de gematteerde rand geleid, waar het wordt verstrooid. De plaat functioneert dus als schemerlampenkap.

 

Licht voor ouderen

Ik maak lampen voor jongeren om oud bij te worden. Als u de lamp 20 jaar heeft, dan heeft u ongeveer 4 keer meer licht nodig voor dezelfde leestaak als bij het begin. De lampen zijn ontworpen om veel licht te kunnen geven, daarom vinden ouderen deze lampen zo prettig.

 

Kleurtemperatuur en lichtniveau

Kleurtemperatuur in combinatie met het verlichtingsniveau bepalen ons welzijn en welbevinden.

In bijgaand figuur ziet u het diagram van Kruithof, die daar veel onderzoek aan heeft gedaan.
Van beneden naar boven het verlichtingsniveau en van links naar rechts de kleurtemperatuur van warm naar koel.
De rode en blauwe zone is het gebied waarin we het licht als onnatuurlijk en onaangenaam ervaren. De tussenliggende zone is de welzijnszone , die wij als natuurlijk ervaren.
In de rode zone hebben we te warm licht en in de blauwe zone te koel.
Over de loop van de dag verschuift onze lichtbehoefte van koelwit hoogniveau in de ochtend naar warmwit laag niveau in de avond. Dit heeft te maken met onze bioklok, die wordt beïnvloed door het licht in onze ogen . Daarom is het belangrijk, dat we vooral in de ochtend veel daglicht (of koel licht met hoog niveau) waarnemen en ’s avonds warm licht met een laag niveau. Andersom is zeer ongezond.
In de avond willen we ons ontspannen en daar hoort warm licht met een laag niveau bij.
Daar komt onze behoefte vandaan om lampen te willen dimmen.
Aan de andere kant worden we door koel licht met een hoog niveau geactiveerd . We zijn dan alert, daarom is werklicht koel met een hoog niveau. We hebben dus een verlichting nodig, die we kunnen aanpassen in lichtniveau en kleurtemperatuur, aan de momentane behoefte.

 

Lichtregeling met Iris Comfort

Een ideale lamp boven de tafel is dus een lamp, die je kunt regelen in niveau en kleurtemperatuur in het welzijnsgebied.

’s Avonds in de woonkamer zijn halogeen- en gloeilampen hiervoor bij uitstek geschikt. Dimbare led-en spaarlampen zijn niet geschikt voor gebruik boven een woonkamertafel. In de tekening is het dimlichtverloop weergegeven van een gloeilamp en een ledlamp van 2700 kelvin. Dit is de kleurtemperatuur van een vol brandende gloeilamp. De ledlamp daalt recht naar beneden de horrorzone in, omdat de kleurtemperatuur gelijk blijft. Bij het dimmen van gloei- en halogeenlampen wordt het licht warmer en blijft het licht in de welzijnszone. Daarom is de Iris Comfort ’s avonds een ideale lamp.

Iris Comfort Rechthoek

 

Lichtregeling met Iris Skylight

In de diagram ziet u van rechts naar links eerst de lijn waarlangs het ledlicht wordt gedimd en vervolgens wordt het halogeen gedimd. Halogeen blijft echter beperkt tot kleurtemperaturen beneden 2900 kelvin en dat is voor ‘s avonds ruim voldoende.

Voor werklicht op de dag hebben we behalve een hoger lichtniveau ook een hogere kleurtemperatuur nodig en daarvoor heb ik de Iris Skylight ontworpen. Dit is de Iris comfort uitgebreid met koel witte leds, waardoor we het lichtniveau kunnen opschroeven en toch in de welzijnszone blijven met het licht. Met behoud van kleurweergavekwaliteit. Vooral ouderen hebben veel baat bij dit licht, omdat bij het ouder worden de lichtbehoefte sterk toeneemt.

Iris Skylight Ovaal
Op deze manier kunnen we het licht verschuiven van activerend werklicht naar ontspannend warm gezelligheidslicht.

 

Vol dynamische lichtregeling met tripel white systeem


In de lampen Apollo en Jalou, maak ik gebruik van drie kleurtemperaturen led, die onafhankelijk met een afstandsbediening te regelen zijn.
Op deze manier kan de gebruiker door het instellen van de combinatie van led’s het licht instellen binnen een groot gebied in de welzijnszone.

Apollo met Triple White Ledsystem (TWL)
Apollo met Triple White Ledsystem (TWL)

 

Lichttherapie met TWL en therapielicht

De Jalou hanglamp met TWL heeft leds met de kwaliteit van de meeste retrofitlampen. De Jalou lt is hetzelfde maar hier is extra koelwitte led bij te schakelen. Daarnaast is de lamp kantelbaar om het licht op het gezicht van de gebruiker te richten. Op deze manier is de lamp om te bouwen tot therapielamp. Het licht komt dan uit de richting, waarin het licht het meest efficiënt is.
Lichttherapie is ontwikkeld by trial and error. Door grote bakken met wit licht toe te passen van 10 000 lux.
Recent onderzoek aan de Universiteit van Groningen heeft opgeleverd, dat veel lagere intensiteiten met blauw verrijkt licht met 750 lux, zoals bij koele led, hetzelfde effect hebben. Ga naar het onderzoek.
Bij Jalou heeft u circa 1000 lux op het gezicht.
Na de therapiesessie kan de lamp in een handomdraai weer worden ingesteld als normale gebruikslamp.

 

Jalou met TWL
Jalou met TWL
  Jalou lt  metTWL en therapielichtJalou lt met TWL en therapielicht