Edy ten Berge

Edy ten Berge, ontwerper

Edy ten Berge, ontwerper

Ontwerper verlichtingsarmaturen

Edy studeerde af aan de TU Delft Technische Natuurkunde, waar hij uiteenlopende projecten oa met licht deed. Hij ontwikkelde spectraal selectieve coatings voor zonnewarmtecollectoren, waardoor het warmterendement aanzienlijk werd verbeterd. Deed onderzoek aan electro-optische eigenschappen van kristallen. Hij ontwikkelde verbindingen voor telecommunicatieglasvezel, voor het Amerikaanse bedrijf AMP, waarin de glasvezels met submicron precisie werden uitgelijnd.

In 1984 won hij de Beneluxprijs voor industrieel ontwerpen met de staande lamp King. In 1992 won hij de Innovatieprijs van het Innovatiecentrum Brabant voor LUMEN GUIDE een lichtgeleidingssysteem.

Sindsdien heeft hij vele designarmaturen ontworpen. Onlangs won hij een prijs op de ledbeurs voor zijn Iris hanglamp met Trilight verlichting. Hij heeft de laatste tijd veel studie gedaan aan HUMAN CENTRIC LIGHTING. Dat is verlichting waarin zowel de visuele als de niet visuele invloed op de mens wordt gebruikt om verlichting te ontwerpen.

Dit heeft geresulteerd in een universeel lichtconcept Trilight met Triple led licht. van activerend daglicht tot ontspannen kaarslicht. Voor senioren, thuiswerkers, studenten. Gewoon totaallicht voor mensen dus.

Hij past dit toe in de hanglampserie IRIS en in zijn jongste ontwerp de plafondstraler TRILOBA.

Edy maakt zijn ontwerpen op bestelling en verkoopt via een kleine selectie interieur architectuurwinkels en via zijn atelier en site.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Edy ten Berge – all rights reserved